З початку 2019 року державні інспектори Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській  області розглянули 126 звернень фізичних та юридичних осіб і вимог правоохоронних органів, організували та здійснили 134 заходи державного контролю за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів.

За підсумком проведених заходів державні інспектори виявили 93 випадки порушення вимог земельного законодавства. Порушення виявлено на земельних ділянках загальною площею 1202,1572 га. У результаті проведених перевірок дотримання вимог земельного законодавства фахівці Держгеокадастру склали 77 протоколів  про адміністративне правопорушення та винесли 62 постанови про накладання адміністративного стягнення на суму 16 тис. грн. На теперішній час сплачено 10,5 тис. грн.,

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.02.2007 року № 963 «Про затвердження Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву(родючого шару, ґрунту) без спеціального дозволу» розмір нарахованої шкоди за 2019 рік склав 344 тис. грн. по 62 випадках порушення земельного законодавства. У добровільному порядку порушниками сплачено  шкоди на суму 215 тис. грн.

Крім того, за 2 випадки порушення земельного законодавства, які було виявлено у 2018 році, стягнуто шкоди у примусовому порядку за рішенням суду у розмірі 28 тис. грн.

Також до органів досудового слідства направлено 4 матеріали справ про адміністративні правопорушення, оскільки при розгляді справи зроблено висновок, що в порушенні є ознаки злочину, відповідальність за яке передбачено Кримінальним кодексом України, а саме:

– 1 матеріал, у якому вбачаються ознаки злочину, відповідальність за які передбачено ст. 254 Кримінального кодексу України .

– 3 матеріали, у яких вбачаються ознаки злочину, відповідальність за які передбачено ст. 197-1 Кримінального кодексу України.